Republika kamena

Republika kamena

♦ …prva je knjiga u serijalu ‘Lex Legis’. Druga knjiga radnog naslova ‘Republika smrtnika’ očekuje se tokom 2018. godine. Kratak sadržaj koji ćete pročitati, tek je malen dio ove kompleksne i široke priče koja obećava rast serijala. Knjige su zamišljene i pisane kao savršena kombinacija prave dubrovačke povijesti i autoričine mašte, isprepletene s elementima fantastike. Uživajte u najboljem od oba svijeta ♦

Drevna je čarolija bačena između nekoliko čarobnjaka usred Velikog rata, i samo prividno zaustavila patnju mnogih. Samo Sudbenice znaju ako je njihova nepojmljiva žrtva u čiji su zalog stavili vlastite živote, imala ikakvog smisla.

Desetljećima poslije, tiranija Republike na svom je vrhuncu. Njen vladar, monstruozni Knez, vreba izvan njenih granica tražeći nove zemlje koje će pokoriti. Čini se da mu u tome pomaže samo njegovo ime koje sije strah u srca svakog tko ga čuje. Usprkos tome, u njegovoj se višegodišnjoj odsutnosti održava tradicionalna godišnja Svetkovina Proljeća, Jari God, i to u tajnom podzemlju potlačene Republike Raguse, no ovoga puta završava tragično zahvaljujući neočekivanom razvoju događaja koji rezultira kobno za pučane. Tisuće njih. Nesretne duše dočekaju zoru s odlukom smaknuća od strane Vijeća Umoljenih, Kneževe desne ruke, političkog tijela koji ne poznaje drugi razlog za postojanje osim da slijepo sluša i prati svog gospodara. Iz nekog razloga, šačica mladih života ispada vrijednija od ostalih, te su žurno odvedena su na sigurno, daleko od smrću obavijene Republike. Suočeni s još jednom podzemnom tajnom koja im je ovoga puta zamijenila domove iz kojih su iščupani, mladi se likovi upoznaju sa svojim domaćinima, pravom prirodom Svetkovine Proljeća, Republike, Njegovog Veličanstva, ali i samima sobom. Čitav njihov život bio je zaštićen gustim velom čije je uklanjanje sada otkrivalo jedan nepoznati, ali ništa manje strašan svijet.

Beta, čiji je otac veliki Marin Getaldić, cijenjeni znanstvenik Republike i službenik samoga Kneza, Terra, najstarija kćer obitelji naklonjenoj zemaljskim dobrima, Felix, dežurni šaljivdžija i onda kada to nije bilo prikladno, Lumen, knjiški moljac vremena kada ih nije bilo i Victor, karika koja je nedostajala u Betinom životu koliko i u priči – suočavaju se s naizgled nemogućim nakon što saznaju pravu istinu o Velikom ratu, onu koju nikada prije nisu smjeli čuti. Saznaju i za najveću tajnu od svih – magiju. Sasvim odjednom postali su dio otpora, tajnog društva Lunara koji se priprema za novi rat i bilo je na njima da povedu pučane i čarobnjake u novi rat protiv Kneza. Duhovi prošlosti koji su se obrušili na mlade saznanjem te nepodnošljive istine, obećavali su da nikada neće nestati, ali dragocjeno vrijeme kojeg ionako nisu dobili dovoljno, prijetilo je potpuno nestati pod teretom nadolazećih bitki… i oni su učinili ono što je od njih traženo. S velikom tugom i strahom od kojeg nisu bježali, prihvatili su magijske darove koji su im ostavljeni u nasljeđe, i s velikom hrabrošću, počeli su ih koristiti. Potrebna pomoć neočekivano je stigla s Presvijetlih dvora no, prije no što su se uopće snašli, mladi su junaci morali izučili svoje magijske darove i pronaći pristaše koji bi im se pridružili u novome ratu –  i to među raznim magičnim i nemagičnim stvorenjima, čarobnjacima i običnim Pučananima. Ipak, Knez je već izgurao svoju prednost.

Drugi je rat bio neizbježan, ali ovog se puta činio i mnogo težim. Ta ipak, ovaj bi rat mogao promijeniti sve, ili još gore… baš ništa.