Republika smrtnika

Republika smrtnika

♦… druga je knjiga u serijalu ‘Lex Legis’. Njena se radnja izravno nastavlja na prethodnu knjigu, ‘Republika kamena’ objavljenu krajem 2015. godine. Ovaj je sažetak tek malen uvid u kompleksan svijet fantastike čija je glavna inspiracija bila prava dubrovačka povijest. Nastavak je mračniji, napetiji i daleko bolji uradak od svog ukoričenog prethodnika, mameći vas ponovno da uronite u mistični svijet koji će vas nastaviti očaravati i u trećem dijelu ♦

Ima nade.

U svijetu u kojem se preostali čarobnjaci skrivaju pod zemljom kako bi proživjeli ostatak života dok su Pučani na njenoj površini tretirani poput životinja, pojavljuje se nada skrivena u obliku petero mladih ljudi. Nedavno Pučani, sada čarobnjaci, oni čine najbolje od oba svijeta, istog onog koji se ponovno dijeli na dva dijela baš kao tokom Velikog rata prije pedeset godina. Svak’ na drugoj lokaciji kod domaćina koji su, kao i oni, članovi Lunarskog reda, uče o sebi, o svojoj novootkrivenoj magiji, i o svijetu koji se ruši.

U Epidaurusu Beta izlazi iz svoje ljušture, u zelenom Holmu Felix postaje gospodarem, u snijegom okovanoj Sueciji Terra ostavlja srce, u Spalatiumu Victor izlazi iz okvira svoje magije, a u Oazi Lumen podiže čitavu novu generaciju. Njihovi se magijski darovi pokažu neobičnima i neočekivanima, pogotovo s obzirom koliko su skupo plaćeni; velika Mudrost, vrhunac magije, ostavljena im je u nasljeđe od strane njihovih predaka koji su dali vlastite živote u zalog toj moćnoj čaroliji tokom Velikog rata.

Imati dvadeset godina i biti bačen iz uloge malog, potlačenog čovjeka u vođu koji je magijski nadaren, sa sobom nosi izvjestan teret kojeg će svatko od njih drugačije podnijeti… pogotovo kada su u pitanju životi njihovih najbližih.

Ima li nade?

Dok se oni, kao sam red Lunara, trude pronaći i nagovoriti razna magična bića da im se pridruže u nadolazećim bitkama, Knez i njegova Delegacija čine isto. Presvijetli Tarpani, plameni mrmoljci, Plitvice, legendarni Giganti, putokazi, barkarioli, Arije i slična magijska stvorenja ponovno biraju strane na kojima će se boriti, čineći i ovaj rat težim jer se razdvajaju naizgled nerazdvojivi; braća protiv braće, sestre protiv sestara, ljudi protiv mostruma.

Rat se već čini dobivenim, iako još nije ni počeo.

Red Lunara pogođen je teškim gubitcima i otkrivanjem strahovite tajne koja je odolijevala vremenu pedeset godina. Mladi junaci gube vjeru. Istovremeno, baš kao i u Velikom ratu kojeg je dobio, Knez je i ovoga puta načinio novu magijsku tvorbu koja će svojim grotesknim djelovanjem pokoriti Lunare. Dok njegovi podanici marširaju prema svojim prvim žrtvama, on ponosno stoji na groblju pod čijom zemljom leže kosti prvih koji su mu se suprostavili.

…stara Ragusa živi… i krvari za prošlim vremenima.

Nema nade.